Az Erzsébet Tudományegyetem tárgyi emlékei - Dezső, Krisztina; Méreg, Martin; Pálmai, Dóra; Polyák, Petra; Varga, Krisztina (Per Aspera ad Astra, 2024)
Az egyetemi reprezentációtörténeti kutatások számára rendkívül értékes forrásanyagot jelentenek a szimbolikus kommunikáció materiális hordozói is, az ünnep- és emlékezetkultúra tárgyi forrásai. Jelen tanulmányban az Erzsébet Tudományegyetem által készíttetett érmeket, festményeket, szobrokat és emléktáblákat mutatjuk be. Az egyik leghíresebb festmény, Dudits Andor freskója, mely a középkori pécsi egyetem alapítását ábrázolja, ma is az egyetem egyik legfontosabb dísztermében látható. Az érmek, festmények és szobrok többnyire az intézmény fejlődését (így például a Pécsre költözést) elősegítő személyek elismerését szolgálták, de az egyetem önmagát és a közösség prominens tagjait is igyekezett tárgyi emlékekkel megörökíteni. Az egyetem leköszönő rektorait ábrázoló festményekkel neves – gyakran pécsi-baranyai kötődésű – művészekkel készíttette el, de nemcsak a rektorokról, hanem a pozsonyi alapítás idején segédkező méltóságokról is készültek képek. A hirtelen és fiatalon elhunyt népszerű professzorok, Beck Soma és Heim Pál szobrait pedig 1930-ban Gecső Sándor szobrászművész készítette el az orvostudományi kar részére. Az emléktáblák többsége az új jogi kari épület homlokzatán kapott helyet, az ugyanis kiváló felületet kínált az egyetemi emlékezet megörökítésére.