Lectori Salutem! - F. Dárdai, Ágnes (Per Aspera ad Astra, 2014)
A Pécsi Tudományegyetem 2012-es és 2013-as jubileumi megemlékezései kapcsán a történeti dokumentumokat őrző közgyűjtemények (Egyetemi Könyvtár, Egyetemi Levéltár) munkatársaiban felmerült egy online művelődés- és egyetemtörténeti periodika megalapításának gondolata: így született meg a Per Aspera ad Astra. Az online formában megjelenő lap elnevezésében is utalni kíván az universitas múltjának egy meghatározó momentumára: a folyóirat címében szereplő latin közmondást festette ugyanis a Pécsre költöző Erzsébet Tudományegyetem aulájának falára az akkori vezetés. Jelentése: Rögös út vezet a csillagokig!