Az Egyetemi Könyvtár mint az egyetemtörténeti kutatások műhelye - F. Dárdai, Ágnes (Per Aspera ad Astra, 2014)
A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára 1923-tól gondozza a Klimo György püspök által 1774-ben alapított nyilvános püspöki bibliotékát. Ez a könyvállomány képezte a Pozsonyból Pécsre áthelyezett Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem könyvtárának alapját, és jelenleg is ez a legnagyobb különgyűjteményünk. Így könyvtárunk a 20. század eleji kezdetektől fogva nemcsak a modern, hanem egy jelentős, több évszázadot átölelő történeti könyvgyűjteménynek is őrzője. A Klimo Könyvtár az eredeti alapítási szándék szerint a Pécsett felállítandó universitas szakkönyvtárának létesült, megvalósulására azonban 1923-ig kellett a városnak várnia. A Pécsi Egyetemi Könyvtár ekként a kezdetektől a helyi egyetemtörténeti kutatások egyik műhelye. A könyvtár a történeti értékű könyvgyűjtemény mellett a Pécsi Egyetemtörténeti Múzeumnak is gazdája, melynek feladata a mai egyetem és jogelőd intézményei relikviáinak felkutatása, gyűjtése, továbbá tárgyainak szakszerű gondozása. Fotó: Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény