Egyetemtörténeti műhely Szegeden - Gausz, Ildikó; Pap, Kornélia (Per Aspera ad Astra, 2016)
A Klebelsberg Könyvtár Egyetemi Gyűjteményének küldetése: gyűjteni, feldolgozni, szolgáltatni és megőrizni mindazon dokumentumokat, amelyek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) múltjával és jelenével kapcsolatba hozhatók, és amelyek a jövő nemzedékének is értékes adalékokkal szolgálhatnak. Ennek megfelelően gyűjtőkörébe fényképek, sajtóközlemények, monográfiák (amelyeknek szerzője vagy tárgyköre az egyetemhez kapcsolható), disszertációk és tárgyi emlékek tartoznak. Ezekre épülve a gyűjtemény aktívan bekapcsolódik az egyetem történetére vonatkozó tájékoztató munkába, különféle egyetemtörténeti kiadványok összeállításába, évfordulós kiállítások installálásába, tárgyi emlékek felkutatásába. A gyűjtemény könyvállománya nem különül el egy helyen, nagyrészt a könyvtár raktáraiban található, így az érdeklődök számára nem szabadon hozzáférhető. Az egyéb dokumentumok használata szintén korlátozott feltételekhez kötött, ugyanakkor az előzetes tájékozódást több elektronikus adatbázis segíti. Fotó: SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárának Egyetemi Gyűjteménye