Interjú Várkonyi Nándor könyvtárosi tevékenységéről - Hajdú, Csilla (Per Aspera ad Astra, 2017)
Vajon hányan ismerik a könyvtáros Várkonyi Nándor életútját, tevékenységét? Hányan ismerik őt, aki magánemberként, könyvtárosként, valamint a hétköznapokban is magával ragadó, nagyformátumú, színes és izgalmas személyiség volt? Kevés fény vetül a mindennapokban munkálkodó könyvtárosra, arra az emberre, aki éveken keresztül szeretettel dolgozott a könyvek között, és sokat tett több pécsi könyvtári gyűjtemény feltárásáért, megőrzéséért, használhatóságáért. Arról pedig még kevesebbet tudunk, hogy egy nehéz történelmi időszakban Várkonyi Nándor könyvtárosként és emberként hogyan állt helyt, hogyan segítette a barátait, a munkatársait, az olvasóit, és hogyan védte a könyvtár állományát. Fotó: Hetedhéthatár