Dr. Székács István pszichoanalitikus „brigádnaplója” - Papp, Barbara (Per Aspera ad Astra, 2022)
Székács István kiképző pszichoanalitikus 80. születésnapjára (1987) tanítványai fotóalbumot készítettek. A Brigádnapló feliratú műbőr füzet tartalmaz ugyan átlagosnak tekinthető felvételeket is – Székács a csoporttal stb. –, ám a legtöbb kép sajátos portré: az oldalakon általában egy-egy terapeutáról készült fénykép található, grafikus elemekkel, mókás vagy rejtélyes feliratokkal (e szövegek természetesen csak a beavatatlan szemlélők számára tűnnek rejtélyesnek). Az idős mester előtt tisztelgők – akik hivatásuknál fogva mások mélyebb önismeretének megszerzését segítik – görbe tükörbe néztek és a pillanatot meg is örökítették, a végeredményt pedig ajándékba adták a kiképzőjüknek. Az így készült fotók amellett, hogy Székács pályájáról mesélnek, bepillantást engednek a pszichoterapeuták életébe, és sajátos forrásul szolgálnak a rendszerváltás körül újraéledő és -szerveződő pszichoanalitikus közösség történetéhez. Fotó: Brigádnapló