Identitás – fotó – dizájn: Tablóképek /a közösségi tudat vizuális lenyomatai a 21. század elejéről - Fogarasi, Klára (Per Aspera ad Astra, 2022)
A személyes identitás kifejezésére a fényképezés műfajaiban sok lehetőség kínálkozik (a hivatásos fényképészek portréitól napjaink selfijéig). Teljesen más jellegű, összetettebb tartalmi és formai elemeket ötvöző képi műfaj a tablókép: ahol festői, grafikai eszközök, szövegek környezetében jelennek meg a portrék. De a létrehozás módjában is más a tabló: tudatos tervezéssel, nem hirtelen ötlettől vezérelve készül. Igazi jelentősége azonban a közösségi identitás képi kifejezésében, illetve ennek egyedi megformálásában rejlik. Identitásunk formálódásának fontos állomása a diákévek befejezése, a felnőttkor kezdete. Rituális események sora kíséri (ballagás, érettségi vizsgák, felvételi: szigorú figyelmet igénylő megmérettetések; komoly, vidám, tréfás történések). A 21. században a naponta bővülő technikai lehetőségek közepette minden eseményről pillanatképek milliói készülhetnek, a tablókép-készítés szokása mégis él és virul, melyekre tízezrek szavaznak a facebook versenyeken. A tablókép akár az utolsó pillanatait élő közösségi összetartozás vizuális dokumentuma, akár egyéni kreativitás, vagy üzleti vállalkozás terméke; formailag akár egyedi és sokszorosított, tárgyi mivoltában létező vagy virtuális jelenség, célját tekintve többfunkciós tárgy, mert közszemlére kerül. Ellátja az adott intézmény képviseletét a szélesebb nyilvánosság előtt az utcai kirakatokban egy adott időszakban; majd képviseli a távozókat később az iskola falain a helyi kisközösségben az iskola fennállásáig; és képviseli az osztály egészét önmaguk előtt a privát képhasználatban. Rituális tárgy a tablókép, emlék-jel: a közösségi és privát képanyag fontos része, mely jelentős átalakuláson megy át napjainkban is a digitális kor lehetőségeit követve. A sokszor meghökkentő látványosságra törekvő tablók ma már nem csupán egy lokális vagy szakmai identitás vizuális kifejezését tartják fontosnak, egyre gyakrabban jelennek meg például a planetáris tudatra utaló képi elemek és utalások. A tablóképet készítette: Lipcsei Máté