A dezindusztrializáció vizualitása: egy volt gyárváros, a munkáskolóniák és környezetük szociofotói a rendszerváltozás után - Alabán, Péter (Per Aspera ad Astra, 2022)
A gazdasági szerkezetváltás és a rendszerváltozás társadalmi hatásait megörökítő fotók mára kordokumentummá váltak. A magyarországi kohászat egykori fellegvárának számító Ózd város esetében mind dokumentumfilmek, mind fényképek tekintetében különösen gazdag forrásanyag áll rendelkezésre. A fotók felhasználása ugyanakkor több tudományág számára is jelentős: a képi és vizuális ábrázolás nem csupán az illusztrálás eszköze, sokkal inkább jelentős „adathordozó”, amely felvételek egész sorával képes munkafolyamatokat, társadalmi életképeket és helyzeteket, a városkép egészét egykor meghatározó építményeket, volt ipari létesítményeket, valamint Ózd „imázsát” a kollektív memóriában rögzíteni. A gazdasági és társadalmi rendszerváltozás helyi viszonyainak, összehasonlító elemzésekre is lehetőséget nyújtó megértése e források bevonásával válhat teljessé. Kép forrása: Benkő Imre felvétele.