Az Erzsébet Tudományegyetem rövid története - Lengvári, István (Per Aspera ad Astra, 2024)
A rövid összefoglalás áttekinti az egyetem történetét a pozsonyi alapítástól (1912) a polgári korszak végéig (1950). 1919-től, a cseh megszállás után az egyetem menekülni kényszerült és átmeneti budapesti tartózkodás után Pécsett került elhelyezésre. A cikk bemutatja az egyetem elhelyezését és kiépülését az új székhelyen, a karok tevékenységét, a várossal való gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatendszerét, majd a korszak utolsó éveinek változásait.