A színpadra vitt népi kultúra szerepe a lokalitás szervezésében - Eitler, Ágnes (PNEKAT Working Papers, 2023)
Tanulmányomban a népi kultúra tengelye köré szerveződő csoportok vizsgálatához állítok fel elemzési modellt egy helyi szintű esettanulmányon keresztül. A kutatás középpontjában a kónyi verbunk és a tevékenységét nagyrészt a tánccal való foglalkozásra – annak fenntartására, alkalmanként előadására – felépítő Kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület áll. A népi kultúra kiemelt elemeivel való foglalkozást olyan cselekvési formának tekintem, amely egy speciális érdeklődéssel, lokalitás-olvasattal bíró csoport létrehozásán túl a közvetlen társadalmi környezet egészének birtokba vételét szolgálja. (Alkalmi) azonosuláson alapuló mentális szerkezetet hoz létre, melynek ugyanakkor konkrét fizikai helyhez (jelen esetben egy településhez) kötésén is fáradozik. A lokalitásra irányuló szervezőtevékenység a szervezés egy kipróbált mintájára, a színpadra vitt népi kultúrára épül. A hagyományőrző egyesület tevékenységén keresztül a helyi szereplők számára azonosulási alkalmat teremt a lokalitás ideológiájával.