AZ EURÓPAI UNIÓ KÖRNYEZETI POLITIKÁJA – FÉLÚTON(?) - Attila, Pánovics (POLARITIES, 2020)
Napjainkban az európai környezet és az EU környezeti politikája fordulóponthoz érkezett. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség Európa környezeti állapotáról szóló jelentésének (Helyzetkép és kilátások 2020-ban) megállapításai alapján nyilvánvaló, hogy kedvező változások történtek néhány területen, de a következő 10 évben sürgős cselekvésre lesz szükség, különben az EU nem fogja elérni a 2030-as célkitűzéseit. Az Unió erre adott válasza az „európai zöld megállapodás”; egy új növekedési stratégia, amely át kívánja alakítani az EU-t egy modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággal rendelkező, tisztességes és virágzó társadalommá, melyben az üvegházhatást okozó gázok nettó kibocsátása 2050-re megszűnik, és ahol a gazdasági növekedés elválik az erőforrások felhasználásától.