HÁROM TENGER MOSSA.... LENGYELORSZÁG REGIONÁLIS NAGYHATALMI AMBÍCIÓI A 21. SZÁZADBAN ÉS ANNAK GYÖKEREI - Andrea, Schmidt (POLARITIES, 2020)
Térségünkben a területi változások, a területiség igen fontos szerepet tölt be az azonosságtudatban. A dolgozat középpontjában Lengyelország regionális nagyhatalmi ambíciójának definiálása áll. Köszönhetően az ország földrajzi helyzetének, a nagyhatalmak közé való beszorítottság több mint egy évszázada meghatározza a lengyel külpolitika irányát. A dolgozat célja ennek a törekvésnek a bemutatása, a történelmi események áttekintése, valamint térképekkel alátámasztva ábrázolni azt a kérdést, hogy Lengyelország külpolitikai gyakorlata során mely országokra támaszkodhatott potenciális partnerként, illetve milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a nagyhatalmakkal szemben. A dolgozat utolsó részében napjaink lengyel geopolitikájának elemzésére is sort kerítünk, felvillantva a lehetséges veszélyeket és együttműködési lehetőségeket.