TÖRÖKORSZÁG FEKETE-TENGERI GÁZFELTÁRÁSAI: Lehetőségek, korlátok és regionális vonatkozások - Péter, Kacziba (POLARITIES, 2020)
2020. augusztus 21-én Recep Tayyip Erdoğan török elnök nagy mennyiségű földgáz feltárását jelentette be. A Fekete-tenger alatt található lelőhely a közölt adatok szerint körülbelül 320 milliárd köbméter gázt tartalmazhat, amely Törökország gázfogyasztását 7-8 évig biztosíthatja, importfüggőségét pedig csökkentheti. Törökország tengeri és energetikai stratégiájával összhangban kiemelt jelentőséget tulajdonít a felfedezésnek, Erdoğan elnök pedig már 2023-ban megkezdené a Sakarya gázmező kiaknázását. Noha a török kormány hivatalos jelenté-sei további sikeres feltárásokat helyeztek kilátásba, egyes szakértők szkeptikusabban nyilat-koztak és a török felfedezést technikai és politikai okok miatt is árnyalták. Az elemzés a gázfeltárás részletein, illetve regionális kontextusain túl ezekre az aggályokra is kitér, a konklúzióban pedig röviden érinti a felfedezés nemzetközi vonatkozásait és magyar lehetőségeit.