NEOFASIZMUS OLASZORSZÁGBAN? A FASIZMUSTÓL A FRATELLI D’ITALIÁIG - Petra, Hamerli (POLARITIES, 2020)
A tanulmány azt vizsgálja, hogy a fasizmus ideológiája, amely a huszadik század első felében hosszú ideig (1922–1943) meghatározta Olaszország politikai berendezkedését, az utóbbi évtizedekben és napjainkban hogyan él tovább. A neofasiszta mozgalmak már az I. Olasz Köztársaság kikiáltását (1946) követően, a Movimento Sociale Italiano (MSI) megalapításával megjelentek. Az MSI-nek több utódpártja is alakult az 1990-es években, amelyek közül a legjelentősebb a Gianfranco Fini által alapított Alleanza Nazionale (1995), amely 2009-ben egyesült a Silvio Berlusconi által vezetett Forza Italiával (Popolo della Libertà). Ennek feloszlása során a kilépő tagok megalapították a napjainkban is aktív Fratelli d’Italia – Alleanza Nazionale elnevezésű pártot, amelynek elnöke Giorgia Meloni. A tanulmány röviden bemutatja az említett pártok főbb elveit, majd azt a kérdést állítja középpontjába, hogy vajon a Fratelli d’Italia programját tekintve mennyiben tekinthető neofasiszta pártnak?