Tartózkodástól az aktívabb katonai szerepvállalásig: Könyvismertetés: Hevő Péter (2023): Vissza a fegyverekhez? A hadsereg és külpolitika kapcsolata az újraegyesített Németországban. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest. - Speck, Gyula (POLARITIES, 2024)
Az alábbi recenzió Hevő Péter történész 2023-ban megjelent Vissza a fegyverekhez? A hadsereg és külpolitika kapcsolata az újraegyesített Németországban című könyvét ismerteti. A szerző doktori kutatásán alapuló mű bemutatja, hogy az újraegyesített Németország hogyan szakított a katonai tartózkodás gyakorlatával és miként jutott el oda, hogy a NATO területén kívüli békeműveletekben részt vegyen. Hevő Péter rávilágít, hogy a német külpolitikai döntéshozóknak folyamatosan a szövetségesi elvárások és a hazai fenntartások között kellett egyensúlyoznia. A német politikai vezetés végül egy tanulási folyamat eredményeként le tudta küzdeni a politikai és jogi akadályokat, melynek következtében Németország aktívabb szerepet tud betölteni a nemzetközi biztonságban.