A FUNDAMENTALISTA LIBERALIZMUS PERSPEKTÍVÁJA – IN MEMORIAM HELLER ÁGNES - Zoltán, Bretter (POLARITIES, 2020)
A tanulmányban áttekintem a liberalizmus alakváltozásait, (a tolerancia fogalmára összpontosítva) John Rawls, 1971-ben megjelent, a szociálliberalizmus alapművének számító, Az igazságosság elmélete című munkájától az 1990-es évekig, amit modern liberalizmusnak nevezünk. Követik ezt a korszakot (illetve összefonódnak vele), az 1990-es években, a liberalizmus átfogalmazásának kísérletei, melyek a „fundamentalista liberalizmusnak” politikai keretét jelölik ki. Következményképpen a liberalizmuson belüli teoretikus ellentmondás keletkezik a tolerancia fogalmát illetően. Basszam Tibi kevésbé teoretikus és inkább politikai Leitkultur-javaslata megpróbálja megkerülni a megoldhatatlan elméleti ellentmondásokat.