MIGRÁCIÓS DISKURZUS A POSZT-MULTIKULTURÁLIS EURÓPÁBAN - Viktor, Glied (POLARITIES, 2020)
A 21. század első évtizedeire állandósult a vita Európa, az Európai Unió jövőjét illetően. Egyöntetű vélemények szerint a multikulturalizmus megbukott, de nincs olyan integrációs elmélet, amely utat mutatna az Európában élő, több tízmillió főt kitevő migráns közösségek és a befogadó társadalmak számára. Miközben a kooperatív megoldások helyett egyre inkább a konfliktusosság felé mozdul el az európai közvélemény álláspontja, a második és harmadik generációs bevándorlók és családjaik már a nyugat-európai társadalmak „megszokott részévé” váltak. Ezalatt az erősödő migráció, az egyre nagyobb bevándorló tömbök, az elszigete-lődő városnegyedek, a terrorfenyegetettség érzete miatt a kétezres évektől kez-dődően előtérbe került és egyre kiélezettebbé vált az együttélés mikéntjéről és a kulturális-civilizációs különbségekről szóló diskurzus. A vita jelenleg is tart és jó eséllyel a jövőben is folytatódni fog.