Developments of the Greek-Turkish maritime disputes during Kyriakos Mitsotakis' administration - Csorba, Éva (POLARITIES, 2024)
A görög-török kapcsolatok turbulens időszakon vannak túl, amelynek egyik legfontosabb forrása a tengeri határvitákhoz kötődött. A görög-török tengerjogi vita nem újkeletű konfliktusforrás, hiszen megoldása évtizedek óta várat magára. Ugyanakkor az energetikai feltárások megnövelték a relevanciáját, következésképp a lezárása is sokkal összetettebb. A feltárásoknak köszönhetően (is) Görögország mind európai, mind pedig regionális szerepe megerősödött. Ebből következően a tengeri határviták és az ezzel is összefüggő feltárások jelentős szerepet kapnak az ország külpolitikájában is. A határvitával összefüggő konfliktusra és a török „fenyegetésre” válaszul, Görögország taktikusan építette ki és mélyítette el nemzetközi együttműködési hálózatát uniós tagországokkal és a régióban található, vagy ott érdekelt harmadik országokkal. Ezzel párhuzamosan, Törökország nemzetközi elszigetelődése tovább folytatódott. Mindemellett, a legutóbbi török elnöki látogatás új (pozitív) fordulatot hozhat a kapcsolatokban.