AZ ÁJURVÉDIKUS TESTALKATELEMZÉS ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL A SPORTÁGVÁLASZTÁSBAN - Soponyai, János (Sport- és Egészségtudományi füzetek, 2024)
Bevezetés: A sportági kiválasztás során a szakemberek számos tényezőt vesznek figyelembe, beleértve az egyén fizikai adottságait, kondicionális és koordinációs képességeit, illetve pszichológiai hajlamait egy adott sportág tekintetében. Az évezredeken átívelő ájurvédikus orvoslás egyik kulcsfontosságú eleme az alapvető testalkat meghatározása, melynek relevanciája és előnyei túlmutatnak a generációkon, különféle életmódokon és egészségi állapotokon, illetve a jelenkorunkban alkalmazott sportágválasztási metódusok idevonatkoztatható kompetenciáin. Célkitűzés: A közlemény célja az ájurvédikus testalkatelemzés alkalmazásában rejlő lehetőségek bemutatása a sportágválasztás kontextusában. Eredmények: Minden vizsgált egyén egyedülálló, komplex kombinációját mutatja, amely magában foglalja a test jellegzetességeit, anyagcseréjét, az érzelmi hajlamokat és még sok más, az alkatát meghatározó tényezőt. Következtetések Az egyedi testalkat pontos meghatározása lehetővé teszi a sportágválasztás előtt állók számára, hogy olyan sportágat válasszanak, amely leginkább harmonizál a fizikai és mentális adottságaikkal, tűrőképességükkel, ezáltal maximalizálva a siker esélyét és minimalizálva a későbbi kudarcok és sérülések kockázatát, illetve a fejlesztésre fordított idő és az anyagi ráfordítások elfecsérlését.