A felsőoktatási lifelong learning szerepe a minőségi oktatás és tanulás fejlesztésében: A részvétel, a teljesítmény és a professziófejlesztés összefügései az esélyteremtés kontextusában - Németh, Balázs (Szociális Szemle, 2019)
Ezen elemzés feltárja a felsőoktatásnak a felnőttek tanulása és oktatása terén játszott növekvő és egyben változó szerepét és misszióját, különösen a globális hatások lokális környezetben történő érvényesítése kapcsán, illetve a részvétel és a teljesítmény növelése érdekében. A téma szempontjából lényeges iránymutatást nyújt az úgynevezett UNESCO CONFINTEA-folyamat (UNESCO Felnőttoktatási Világtalálkozók) áttekintése és értékelése, melynek révén kirajzolódik a felnőttek oktatásának víziója. Hasonlóképpen fontos e megközelítés aktualizálása az ENSZ Agenda 2030 Fenntarthatósági Célokkal összefüggésben, mely célok részeként a felsőoktatás intézményei a minőségi oktatás fejlesztése szempontjából átértékelték a közelmúltban az életen át tartó tanulással kapcsolatos szerepeiket, misszióikat. Ezen lépésekkel az egyetemek közelebb kerülhetnek a nem hagyományos felnőtt-tanulói célcsoportokhoz, különös tekintettel a sérülékeny társadalmi csoportok és ezek tagjai tanulására, oktatásban való részvételük nehézségeire. A második esély ügye e szempontból tehát túlmutat a köznevelés keretein, mivel a tanulás számos fiatal és felnőtt esetében már nem elsősorban az iskolához, hanem atipikus közösségi formákhoz, nyitott és számos formában digitalizált környezetben megjelenő tudásmegosztási megoldásokhoz kapcsolódik. Ennek támogatása szintén része a felsőoktatás társadalmi felelősségvállalásának, ahol a hatékony tudásmegosztás és képességfejlesztés nyíltan célozza a részvétel- és teljesítményalapú gyakorlatok megvalósítását és terjesztését, melyek egyik formája a tanuló város és tanuló közösség modellekben jelenik meg, egy másik iránya pedig a tanulási teljesítmények megalapozásához és fejlesztéséhez egyaránt szükséges felnőttoktatói professzió fejlesztését célozza. Az Európai Egyetemek Lifelong Learning Hálózata (eucen) releváns programjaival csatlakozott az UNESCO Lifelong Learning Intézet számos kezdeményezéséhez, melyek mindegyike a tanulásban való részvétel erősítését, azaz az inklúziót tette programja fő témájává a hozzáférés, a méltányosság és a felelős cselekvés gondolatára támaszkodva. Ennek rendelte alá a felnőttek tanulásának fejlesztését, s a Tanuló Városok modellje révén megvalósítható kollaboratív tanulási formák fejlesztését egyaránt, s ebben kiemelt szerep jut a felsőoktatás intézményeinek a tanuló közösségek lokális és regionális példáinak vizsgálata révén. Elemzésünk rámutat ara, hogy a hatékonyan formált szakpolitika támaszkodik a felsőoktatás aktív részvételére és szerepvállalására, hogy minőségi lifelong learning tevékenységekkel valósuljon meg az egyenlőtlenségek és a méltánytalanság csökkentése, mert ezek mind lerontják a részvétel, a hozzáférés és a tanuló közösségekben való jelenlét igényének növelését célzó törekvéseket.