„A țăndărei-i cigány”: Néhány gondolat a romániai romákkal szembeni előítéletekről és a roma kisebbség csoportista médiareprezentációiról a koronavírus idején - Plainer, Zsuzsa (Szociális Szemle, 2020)
E tanulmány célja magyarázatot keresni arra, miért erősödött fel a cigányellenes beszéd és a romákkal szembeni bűnbakképzés a romániai (román) nyilvánosságban a koronavírus időszakában. Az okok gazdasági és társadalmi jellegűek. A szabad mozgást korlátozó romániai rendelkezések hátrányosan érintették az olyan roma családokat, amelyek az informális gazdaságból élnek. A megélhetéséért kimozduló romák ebben az időszakban negatív sztereotípiák tárgyává váltak, „civilizálatlannak”, „normaszegőnek” és „fegyelmezetlennek” tűnhettek a többség szemében. A dél-romániai Țăndărei településen történt események elemzése alapján azonban azt is elmondhatjuk, hogy a cigányellenes beszédmód elterjedésében és a bűnbakképzésben a médiareprezentációk is szerepet játszanak. Ahogy azt a tanulmány második részében bemutatjuk, a települést ökológiai bombaként bemutató lapok tevékenysége (a bűnbakképzésen kívül) a Rogers Brubaker által csoportizmusnak nevezett jelenséggel írható le. A médiareprezentációk ugyanis homogén etnikai-rassziális csoporttá („a cigányok”) mossák össze a településen élő különböző gazdasági és társadalmi kapcsolatokkal rendelkező romákat.