Trauma és identitás kérdései perinatális testvérvesztést átéltek narratíváiban - Bornemisza, Ágnes (Szociális Szemle, 2021)
„A gyász annak az átérzése, hogy az elveszített személy része saját énünknek; ehhez társul annak a kínos érzése, hogy a halált saját részünk elveszítéseként éljük át” (Kovácsné Török et al., 1995, p. 243). A transzgenerációs trauma vonulata gyakran megjelenik a perinatális veszteséget átélt családok körében. Ennek a válságos élethelyzetnek a narratívája néma marad, a családtagok őrzik a titkot, mert a veszteség fájdalma megoszthatatlannak tűnik számukra. A tanulmány – rövid szakirodalmi áttekintést követően – a perinatális veszteség következtében kialakuló identitásproblémákat a túlélő testvérek narratívái elemzésének segítségével mutatja be. A szerző felhívja a figyelmet a téma további kutatásának fontosságára.