Új pszichoaktív szereket használó személyek központi konstrukciói, önértékelése és azonosulási folyamatai: Exploratív vizsgálat - B. Erdős, Márta; Borda, Viktória; Kárpáti, Tamás; Rozgonyi, Róbert (Szociális Szemle, 2017)
Az identitás alakulása a kapcsolathálózat és a környezet függvénye. Az identitás változásának kulcsfontosságú szerepe van a szerhasználati mintázatok és a deviáns viselkedés alakulásában. Tanulmányunkban bemutatjuk az identitás strukturális analízise (ISA) (Weinreich, 2003) elméleti alapvetéseit és vizsgálati módszerét. Az Ipseus keretszoftver alkalmazásával tíz új pszichoaktív szereket (ÚPSZ) használó kliens identitás-vizsgálatát végeztük el. Az exploratív vizsgálat eredményeiből a főbb személyi konstrukciókra, azonosulási mintázatokra és konfliktusokra következtethetünk. Itt bemutatott vizsgálatunk további, nagyobb mintán lefolytatott kutatás alapjául szolgálhat.