Dimitrie Gusti legnagyobb vívmánya: a Román Társadalomszolgálat Törvénye - Sdrobiș, Dragoș (Szociális Szemle, 2016)
A kötelező román társadalmi szolgálatot az értelmiségi munkanélküliség ellensúlyozását is megcélzó mechanizmusként vezették be. A szociológus Gustinak kulcsszerep jutott: a diákok tudományos munkáját a román falu szolgálatába állította. Elképzeléseit osztotta II. Károly, aki a „fiatalok királyaként” szerette volna maga mellett tudni a legionárius mozgalom bűvkörébe került ifjúságot: a társadalomszolgálat a szélsőjobboldali mozgalmakkal rivalizálni próbáló politikai kísérletnek is tekinthető.