Venczel József szociálpolitikai gondolatai - Telegdy, Balázs (Szociális Szemle, 2016)
Venczel József szakmai szocializációja a csíkszeredai Római Katolikus Főgimnáziumban kezdődött, már itt kialakult a szociális érzékenységgel párosuló katolikus látásmódja. Későbbi tanulmányai, az Erdélyi Fiatalok mozgalomban való részvétele, a Gusti-iskolával való kapcsolata, majd a Hitel megalakítása mind közelebb vitte eredeti céljaihoz: az erdélyi magyar falu segítéséhez. A falu felemelését kutatásra alapozott művelődés- és szociálpolitikai program végrehajtásával látta megvalósíthatónak.