A túlfogyasztás jelensége középiskolás diákok körében: Öt pécsi középiskolában végzett kérdőíves vizsgálat eredményei - Hohmann, Balázs (Szociális Szemle, 2016)
A túlfogyasztás egy több tudományterületet érintő és több területen vizsgált jelenség, probléma-együttes. Talán jelenkori társadalmunk egyik legjellemzőbb „kórisméje”, mely sok tekintetben összefügg immár évtizedek óta vizsgált nagy volumenű jelenségekkel, így a globalizációval, a fogyasztói társadalom kialakulásával és annak egyes jellemzőivel, s nem utolsósorban a közösségekhez való kapcsolat és kötődés empirikusan is tapasztalható megváltozásával. Jelen tanulmány pécsi középiskolás diákok fogyasztási szokásaival foglalkozik, részletesen bemutatja egy Pécsett megvalósult kérdőíves felmérés tapasztalatait. A kutatás adatai alapján elmondható, hogy a bevont tanulók körében kimutatható az időszakosan visszatérő fogyasztási „kényszer”, amelyet a média és a kortárscsoport nyomása jelentősen befolyásolhat.