Az autizmus spektrum zavar és a szerhasználat-zavar kettős diagnózisa: A rehabilitáció speciális kérdései - McNeill, Brigitta (Szociális Szemle, 2022)
Az autizmus és a szerhasználat-zavar metszéspontján létezni talán az egyik legnehezebb állapot. Felnőtt, fiatal felnőtt autistaként legtöbbször azt tapasztalják, hogy hibásak, minden mozdulatukkal, megnyilvánulásukkal megsértik az adott társadalmat és annak szabályrendszerét. Azonban a drogokkal, kábítószerekkel, ha csak egy időre is, képesek kontrollálni személyiségük azon részét, amely nem illeszthető be a környezetükbe. Belevághatnak egy olyan életbe, ahol ez lesz az új, speciális érdeklődési körük, ami körül majd az életük forog. Amikor eljön az a pont, hogy a neurotipikus többséghez hasonlóan érzékelik, hogy függők lettek, ugyanaz a szégyen, amit addig is éreztek autista vonásaik, viselkedésük miatt egész életükben, ismét előtérbe kerül, csak intenzívebben. Célom feltárni ezt a speciális helyzetet, amelynek megoldása a jelenlegi ellátórendszerünkben bonyolult és költséges lenne, azonban a megfelelő módszertan és gyakorlatok átvételével a releváns kutatásokban élenjáró országokból, reális célkitűzés lehet a hazai szociális munka számára is. A cikk beérkezett: 2022. 12. 15-én, javítva: 2022. 12. 19-én, elfogadva: 2022. 12. 20-án.