Autizmus-specifikus egészségügyivészhelyzet-kezelés - McNeill, Brigitta (Szociális Szemle, 2023)
Az autizmus spektrum zavarral (ASD) élők a neurotipikus populációhoz képest jóval nehezebben találnak megfelelő egészségügyi szolgáltatást vagy szolgáltatót. Ennek okai összetettek, az okok közé tartozhat a nem megfelelő diagnózis, a diagnózis hiánya, kommunikációs nehézségek, komorbid állapotok, a szenzoros feldolgozás zavarai, a szorongás vagy a depresszió. A világ legtöbb országában megfigyelhető, hogy az ASD-személyek a számukra nem megfelelő, vagy nem elérhető ambuláns ellátás miatt egyre nagyobb számban jelennek meg a sürgősségi betegosztályokon. Emellett kiemelendő, hogy az egészségügyi személyzet autizmus-specifikus képzése világszerte lemaradást mutat, a társszakmákkal összehangolt, gyakorlati képzésekre lenne szükség. Tanulmányomban egyrészt szeretném bemutatni azokat az okokat, amelyek miatt az autizmus spektrum zavarral élők nagy számban jelenhetnek meg a sürgősségi ellátásban, másrészt autizmus-specifikus ellátásra vonatkozó ajánlásokat is megfogalmazok az egészségügyben dolgozó szakemberek részére.