A büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelői tevékenység kontroll- és támogató jellegének vizsgálata - Mitrovics, Zoltán (Szociális Szemle, 2024)
A hazai büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelet tekintetében a 2014. évben történt jelentős szervezeti változás hatásaként, az addig egységes pártfogó felügyelői szolgálatból egy kettéválasztott pártfogó felügyelői tevékenység jött létre. A kettéválasztás eredményeképpen a tevékenységek közül a feltételes szabadság tartamára törvény alapján fennálló vagy elrendelt pártfogó felügyelettel kapcsolatos pártfogó felügyelői feladatok végrehajtása a büntetés-végrehajtás szervezetéhez kerültek át a kormányhivatalokból. A büntetés-végrehajtási intézetekben büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelők kezdték meg működésüket. Tanulmányomban egy, a 2020/2021. évben elvégzett kutatás eredményeinek bemutatására törekszem. A kutatás témája a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben dolgozó pártfogó felügyelők szerepének vizsgálata a büntetés-végrehajtás reintegrációs tevékenységében, különös tekintettel a támogató és kontroll funkciók érvényesítésére.