Az addiktológiai ellátórendszer vizsgálata: Kutatási zárójelentés - B. Erdős, Márta; Bognár, Adrienn; Borda, Viktória; Brettner, Zsuzsanna; Kelemen, Gábor; Madácsy, József; Márk, Mónika; Mihaldinecz, Csaba; Molnár, Dániel; Szijjártó, Linda; Szöllősi, Gábor; Vojtek, Éva (Szociális Szemle, 2018)
A kutatás célja a hazai addiktológiai rendszer átfogó vizsgálata, és az eredményekre alapozó szakpolitikai javaslatok megalkotása. Tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló adatok megbízhatósága nem ismert, ezen adatok másodelemzésén túl kérdőíves és interjús megkereséseket is terveztünk. A kutatás első fázisában lefolytatott interjúk és szakmai megbeszélések segítették a kérdőíves vizsgálat tervezését, továbbá információkat gyűjtöttünk az addiktológiai problémákkal szembesülő egyéb ellátási formák működéséről. Az empirikus kutatás 2016 őszén zajlott. A kutatás záró fázisában kiegészítettük a kérdőíves vizsgálat eredményeit. Kutatásunk tehát a kevert módszeres (mixed methods) társadalomtudományi kutatások logikája szerint építkezett, a részeredményekre alapozó rugalmas tervezéssel. Az eredmények érvényességét és megbízhatóságát – tekintettel az alacsony elemszámokra – az adat, módszer és diszciplínák szerinti (kutatói) trianguláció segítségével biztosítottuk. A kutatást végző team összetétele: addiktológus, pszichiáter, családterapeuta és szupervizor egyetemi oktató; a szociális ellátórendszerre, az egészségügyre, a területi egyenlőtlenségekre, valamint a gyámügyre szakosodott szociálpolitikus egyetemi oktatók, PhD hallgatók; addiktológiára/értékelő kutatásra szakosodott szociális munkás, szociológus/addiktológiai konzultáns és pedagógus/mentálhigiénikus egyetemi oktatók, PhD hallgatók; addiktológiára szakosodott szociális munkás, gyakorló szakember. Az eredmények/részeredmények/javaslatok véleményezését gyakorló szakemberek segítették: addiktológusok, pszichiáterek, szupervizorok, rehabilitációs orvos és szociális munkások. A kutatási jelentés tartalmazza az elérhető statisztikai adatok másodelemzését, két kérdőíves vizsgálat eredményeit, az interjúk részben szerkesztett tartalmi (szakemberekkel készült interjúk – 4.1. fejezet), részben szó szerinti (felépülő szenvedélybetegekkel készült interjúk – 4.2. fejezet) leiratait és az ezekhez fűződő javaslatokat, valamint néhány, főképpen külföldi jó gyakorlat rövid bemutatását, különös tekintettel ezek adaptálhatóságára. A kérdőívek és egyes táblázatok a Mellékletben találhatóak. A kutatási jelentésben az interjúalanyokat nem nevezzük meg. Az egyes részek, fejezetek szerzőinek nevét minden esetben feltüntettük.