Gyermekvédelemben érintett gyermekes családok támogatását célzó innovatív modellprogram megalapozása, megvalósítása és értékelő elemzése - Rácz, Andrea; Sik, Dorottya (Szociális Szemle, 2021)
Tanulmányunkban egy komplex gyermekjóléti- és gyermekvédelmi szemléletre épülő modellprogramot mutatunk be, mely 2020–2021-ben zajlik, melynek középpontjában a szülőség támogatásán túl a gyermekek szempontjainak, igényeinek a megjelenítése áll több innovatív módszer használata mellett. A modellprogram célja, hogy a családok és gyermekek abban kapjanak segítséget, hogy javuljon a szülői feladatok ellátásának minősége, melyek a családok kapcsolatrendszerére, a szülők gyermekükkel való viszonyára, szükségletkielégítésére is nagy hatással vannak, mind a veszélyeztetett, elhanyagolt gyermekek, mind a szüleiktől külön élő gyermekek és fiatalok esetében. Tanulmányunkban bemutatásra kerülnek a legfontosabb programelemek és az innovációk értékelésének alapját képező komplex módszertanra épülő, kvalitatív és kvantitatív módszertani elemek. Kitérünk arra is, hogy milyen szakmai képzéseket generált a program a megvalósítók számára a megvalósítás folyamatában, és ezek a tudások a későbbiekben hogyan tervezhetők és terjeszthetők a gyermekvédelem praxisában.