Közösségi alapú megközelítéssel a Finnországban élő szomáliai fiatalok társadalmi kirekesztése ellen - Mowlid, Ahmed (Szociális Szemle, 2021)
Ez a tanulmány a „Gurmad – Mentsük meg a fiatalokat!” közösségi program rövid értékeléséről szól. A „Gurmad” szó szomáli eredetű, a jelentése: megmentés. Magát a programot 2017–2018-ban a finnországi Espoo-ban vezették be. Fő célja a régióban élő bevándorló fiatalok kirekesztésének és radikalizálódásának megakadályozása volt. Egy további célként fogalmazódott meg a fiatalok szociális problémáinak közösségi alapú kezelése. Ebben a tanulmányban a Trident keretei között gondolkodva strukturáljuk a belső, participációs szemléletű értékelés meglévő eredményeit. Az eredmények, amelyek sikeresen alátámasztották a projekt hasznosságát, megalapozták a projekt folytatását.