„Felelőséggel minden magyarért” - Horváth, Vera; Papadopulosz, Dóra; Tóth, Melinda; Horváth, Henriett (Szociális Szemle, 2021)
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2021 júniusában tartja 47. rendes ülését. A résztvevő országok az ülésre saját jelentést készítenek, valamint a civil szféra tagjai is lehetőséget kapnak észrevételeik megosztására saját szakterületükön. A gazdasági és szociális jogok egy speciális kategóriájával, a lakhatással és az ahhoz kötődő alapjogokkal kapcsolatban az Utcáról Lakásba! Egyesület és A Város Mindenkié tagjai készítettek elemzést. Jelen tanulmány erre az elemzésre alapozva tekinti át a lakhatást érintő jogszabályok hatályát, teljesülését és eredményeit. Megállapítjuk, hogy jogtechnikai értelemben a Magyarország számára kötelező vállalások formailag ugyan érvényesülnek, de számos ponton sérül a törvény előtti egyenlőség, az emberi méltósághoz való jog, a családok védelme és a diszkrimináció tilalmának elve mind a jogszabályi környezetben, mind pedig a gyakorlatban.