Dimitrie Gusti szociológiai iskolája és a monografikus társadalomkutatás kezdetei - Butoi, Ionuţ (Szociális Szemle, 2016)
Dimitrie Gusti társadalomkutatást és cselekvést ötvöző felfogását a társadalmi problémák kezeléséről először az 1920-as években kirobbant egyetemi zavargások idején alkalmazta. Egy kisebb keresztény egyetemi csoport közreműködésével kidolgozta az egyetemi élet megreformálását célzó intervenciós programot, ehhez az egyetemisták életét kutató szociológiai vizsgálatot is társított. A program csak részben valósult meg, de a hozzá kapcsolódó tapasztalat összekovácsolta az első monografikus közösséget.