A terápiás közösségek értékelésének kérdései: A TC-k az egészségtanulás szolgálatában - B. Erdős, Márta; Kelemen, Gábor; Szijjártó, Linda (Szociális Szemle, 2015)
Tanulmányunkban először a terápiás közösségek (TC) eredményértékelésének problémáit tekintjük át. Az eredmények értékelése azért jelent különös nehézséget, mert a szokásos módszerek nem működnek a TC-k komplex és individualizált környezetében. A terápiás siker mérése, de még meghatározása is problémát jelenthet. A szerzők új nézőpontot javasolnak, felfogásukban a terápiás siker nem más, mint egy készség kialakítása a józanság élethosszig tartó tanulására. Ezzel összefüggésben áttekintenek néhány konkrét módszert az identitás és az attitűdök változásának mérésére. A folyamatértékelés a legtöbb terápiás környezetben természetes hangsúlyt kap. A folyamatértékelésben a kvalitatív technikáknak, az etnográfiai jellegű kutatásoknak lehet nagy szerepe.