Eszköz nélkül – gyermek- és családvédelem a gyakorlatban - Szász, Mária (Szociális Szemle, 2024)
A tanulmány célja a gyermekvédelmi gondoskodás problémáinak bemutatása egy család csaknem három évtizedes történetén keresztül. Az esettanulmányból kibontakozik a több nemzedéket átfogó traumatizáció, a transzgenerációs hatások. A család gondozásában összesen tízen vettek részt, ami a család kaotikus kapcsolati világába nem tudott stabilitást vinni, és megnehezítette a segítés alapfeltételének, a bizalomnak a kialakítását. A szerző intézményi működésről alkotott kiritkáját javaslatokkal is kiegészíti a hasonló helyzetben lévő családok hatékonyabb segítése érdekében.