Az örökségturizmus jó gyakorlatai és határon átnyúló összekapcsolása a Komárom-Komárno várospár esetében - Hardi, Tamás; Smahó, Melinda; Barsi, Boglárka (Területfejlesztés és Innováció, 2025)
Tanulmányunk a SPOT Horizon 2020 kutatási projekt eredményeiből a Komárom–Komárno várospárra vonatkozó gyakorlati megállapításokat foglalja össze, az örökségturizmus fejlesztési lehetőségeire koncentrálva. A határon átnyúló turisztikai desztinációk az Európai Unióban jelentős fejlesztési lehetőségek előtt állnak, egyrészt az átjárható határoknak, másrészt az elérhető fejlesztési forrásoknak köszönhetően. Az örökségturizmus kiváltképp alkalmas arra, hogy megvalósítsa a határ két oldalának integrációs eszméjét, közös fejlesztését, s kihasználja a határtérségek színes és gazdag kulturális örökségének turisztikailag is vonzó adottságait. Jelen munka néhány jó gyakorlaton keresztül mutatja be a szlovák–magyar határon elhelyezkedő várospár eddigi fejlesztési eredményeit, s feltárja azokat a problémákat, amelyek az egységes desztinációvá fejlesztés útjában állnak. Megállapításunk szerint az egységes desztináció a jelenlegi nemzeti/regionális vonzerőt európai szintűvé avathatja, amennyiben sikerül a két oldal attrakcióit egy egységes kínálattá szervezni. Ennek elérése érdekében a tanulmány szakpolitikai ajánlásokat fogalmaz meg.