Egy megyeszékhely adottságai — versenykörkép - Slezák-Bartos, Zsuzsanna (Tudásmenedzsment, 2020)
Napjainkban a lakosok egyre magasabb elvárásokat támasztanak a településükkel szemben. Ehhez a helyieknek tisztában kell lenniük lakóhelyük értékeivel, a benne rejlő lehetőségekkel. Legelőször tudatosítani kell a helyi lakosokban a város értékeit, mivel a város élhetőségével kapcsolatos pozitív benyomásuk multiplikatív hatással rendelkezik a város imázsával kapcsolatban. Szekszárdon az elmúlt évtizedben számos – a helyiek közérzetét, a város élhetőségét javító – beruházás zajlott le. Ezek a városvezetés jobbító szándékaként, célzottan többek között a tisztes megélhetést nyújtó vállalkozások számának növelésére, az ápolt és esztétikus természeti és épített környezet kialakítására, a mindenki számára könnyen elérhető minőségi közszolgáltatások biztosítására, a színvonalas, vonzó rendezvények, valamint a közösségi funkcióval rendelkező terek létrehozására irányultak. A tanulmány célja megismertetni az itt élők elégedettségét ezen intézkedések, törekvések a helyiek mindennapjaira gyakorolt hatásaival, a város adottságaival, azok megfelelő kihasználásával. Választ keresve arra is, mennyiben befolyásolják ezek a törekvések a lakóhely-választást és az esetleges lakóhely-változtatási szándékot. Az empirikus kutatás – a szekszárdi lakosok, valamint a városban tanulók és dolgozók véleményét vizsgálva – online kérdőívezésen, mélyinterjúkon és személyes tapasztalatokon alapul.