Lévai - Egy különös történet a bonyolult XX. századból - Trencsényi, László (Tudásmenedzsment, 2020)
A szerző Lévai Sándor jeles bábtervező (1930 – 1997) életútján és egy különleges, meg nem valósult - utópista szocialista - projektjén (Sanyi Manó mesevárosa) keresztül szemlélteti, hogy a XX. század második fele (a létező szocializmus korszaka) sem írható le egyszerűen fekete színnel. Hitek és remények bonyolult kontextusa jellemezte ezt a korszakot is. Különösen igaz ez a gyermekkultúrára, melynek a hetvenes években virágkora lehetett – még különösebb történelmi-politikai feltételek mellett. Történetünk hőse tehát a XX. század második felének gyermeke. Gyerekként megélhette a felvidék határigazításainak zaklatott történetét, a „fényes szellők” idejében eszmélt, népi kollégista volt. Eszményeihez hű maradt állami munkahelyein, az Állami Bábszínházban és a Magyar Televíziónál is. Sikeres alkotóként is mindig maradt energiája nyílt társadalmi ügyek szolgálatára, a közösségi társadalom kialakításának előmozdítására mind a fiatal művészek világában, mind nagyvárosi lakótelep tervezésekor, mind a tanulmányban részletesen bemutatott Meseváros kezdeményezésében.