Tanulás, utazás, boldogság - Az iskolai végzettség és az utazás életminőségre és szubjektív boldogságérzetre gyakorolt hatásának összefüggései - Gonda, Tibor (Tudásmenedzsment, 2021)
2018. április-májusában 1085 fős online megkérdezést végeztünk abból a célból, hogy a magyar lakosság turizmussal kapcsolatos beállítódását vizsgáljuk, generációs vetületben. A megkérdezés reprezentatív a 15-74 éves magyar lakosságra nem, korcsoportok (10 éves intervallumok) és a lakóhely régiója alapján.[1] Az elemzésbe öt változót vontunk be: nem, generációk, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség foka, jövedelmi helyzet szubjektív megítélése. Jelen tanulmány a kutatás azon eredményeit elemzi, amelyek a turizmus életminőségre gyakorolt hatásaira vonatkoznak. Olyan fontos kérdésekre keressük a választ, hogy korunk rendkívül fontos társadalmi jelenségét, a turizmust, mennyire tekintik a fogyasztók az életminőségüket jelentősen befolyásoló tényezőnek, és milyen mértékben jelenti számukra a boldogság forrását. Az elemzés során statisztikai módszerekkel vizsgáljuk, hogy az iskolai végzettség fokához, illetve a jövedelmi helyzet szubjektív megítélése alapján a különböző fogyasztói csoportoknak az egyes kérdésekre adott válaszaiban vannak-e statisztikailag igazolható eltérések. Az eredmények hasznos információkat szolgáltatnak a turizmusmarketing és a turisztikai termékfejlesztés területén dolgozók számára. [1] A kutatás az EFOP-3.6.1-16-2016-00004 „Átfogó fejlesztések a Pécsi Tudományegyetemen az intelligens szakosodás megvalósítása érdekében” c. pályázat keretében valósult meg.