Az olvasásnépszerűsítés jó gyakorlatai a Csorba Győző Könyvtárban - Pajor, Zsófia; Szeifer, Csaba (Tudásmenedzsment, 2021)
A Csorba Győző Könyvtár kiemelt célja az olvasás és a könyvtárhasználat népszerűsítése Pécsett és Baranyában megszólítva minden korosztályt, 0-99 éves korig. Az utóbbi években könyvtárunk számos olyan innovációt valósított meg, amelyek segítségével a hagyományos könyvtári szerepek mellett valódi közösségi tér funkciót is betölt. Cikkünkben az intézmény elmúlt években megvalósított néhány kiemelt innovatív programját, szolgáltatását, kiadványát mutatjuk be, amelyek az Olvasásra születtem ismeretterjesztő és könyvajánló kiadványsorozat, a FilmPakk és a könyvtárbuszos szolgáltatás, a nemzetközi könyvtárbusz-találkozó és a pandémia idején létrejött szolgáltatások. A jó gyakorlatok bemutatásával célunk, hogy érzékeltessük: a könyvtár ma már sokkal több, mint a könyvek kölcsönzésére szolgáló kultúraközvetítő intézmény. Az alkalmazott újításokkal pedig hatékonyabban éri el a felhasználókat, akiket így megszólítva invitál a könyvtárba. Az írásunkban bemutatott példák, jó gyakorlatok kidolgozásában mindketten részt vettünk és a tapasztalatainkat összegezve azt is megmutatjuk, hogy egy könyvtár tevékenységeiben milyen sokszínű is tud lenni, továbbá azt, hogy a kulturális intézményeknek, jelen esetben a könyvtárnak a folyamatos fejlődéshez figyelemmel kell kísérni a változó társadalmi-gazdasági környezetet is. Hiszen utóbbival az olvasói igények is változnak, ehhez pedig alkalmazkodni kell.