A felnőttkori tanulás és a felnőttoktatás jövője - Trendek és kérdések - Németh, Balázs (Tudásmenedzsment, 2021)
E rövid elemzés összefoglalja felnőttkori tanulás és felnőttoktatás közeljövőjét érintő meghatározó aktuális trendeket és kérdéseket. Ezeket a trendeket a szerző a Nemzetközi Felnőttoktatási Tanács (ICAE) 2020. évi Adult Learning and Education (ALE) – Because the Future Cannot Wait c. közleménye, valamint az UNESCO Institute for Lifelong Learning (UIL) Embracing the Culture of Lifelong Learning c. kiadvány alapján jelzi. E két dokumentum az UNESCO-nak az ún. Futures of Education c. oktatáspolitikai jelentés-készítéséhez háttér-anyagokként kerültek megszövegezésre. Az elemzés elkészítésének hátterében az áll, hogy idén megkezdődik a hetedik felnőttoktatási világtalálkozóra (CONFINTEA VII) történő szakmai és szakpolitikai felkészülés és ennek során regionális találkozókra kerül sor, melynek keretében mérleget vonnak a szakemberek a felnőttek oktatását és képzését érintő eredményekről és kihívásokról. Ennek okán érdemes a témához kapcsolódó és a közelmúltban jelentős visszhangot kapott két meghatározó dokumentumot megvizsgálni, s arra reflektálni, hogy ezek milyen módon és mértékben járulnak hozzá a szakpolitikai viták szélesítéséhez, a felnőttek tanulását valóban befolyásoló tényezők tényleges figyelembevételéhez, s ezzel a felnőttek tanulási részvételének és teljesítményének növeléséhez.