Az oklevéltől az aranydiplomáig – Egy népiskolai tanító emlékei - Huszár , Zoltán (Tudásmenedzsment, 2023)
Jelen tanulmány fő célja egy tanítói életpálya bemutatása, Koltai Ferencné Gebhardt Irén népiskolai tanító naplóba rendezett narratív visszaemlékezései alapján, valamint a releváns szakirodalom és levéltári források segítségével, alkalmanként az „oral history”-ra jellemző adatgyűjtés módszerére hagyatkozva megrajzolni hozzá a vizsgált kor történeti hátterét. A feldolgozás, illetve elemzés a mikrotörténetek jellemző csomópontjaira, mérföldköveire koncentrálva próbálja megtalálni a válaszokat a kutatási kérdésekben felvetett problémákra, legfőképpen arra, hogy miként illeszthető össze a naplóban megidézett pálya a kordokumentumokban leírtakkal; mely személyek, helyek és események formálták a narrátor identitását, és azok milyen módon kapcsolódtak egymáshoz.