Egy merénylet tisztázatlan hátterétől a konspirációs elméletek keletkezését magyarázó gazasági tényezőkig - Oroszi, Sándor (Tudásmenedzsment, 2021)
A tanulmány a gazdasági, azon belül is elsősorban a pénzügyi-banki szféra visszásságaira koncentrál. Az egyház azt tanítja, már Jézus is fellépett a pénzváltók és kufárok ellen, kiűzte őket a templomból. Erre utalt Roosevelt elnök is beiktatási beszédében: „a pénzváltók elmenekültek a civilizáció templomának magasztos székeiből.” (Roosevelt, 1932) Kisvártatva azonban visszatértek… A dolgozat az USA monetáris történetének felemás jelenségeire fókuszál. Az amerikai pénzügyi csoportok az Egyesült Államok világhatalmi státuszának kialakulásával párhuzamosan a nemzetközi pénzügyi életben, a globális pénzügyi szervezetekben is domináns szerephez jutottak. Eközben – finoman szólva – nem mindig a fair play követelményei szerint versenyeztek a gazdasági tranzakciók színpadán. A legtekintélyesebb amerikai elnökök, tekintélyes politikusok nyíltan beszéltek a központi bankok esetében tapasztalt korrupcióról, de Nobel-emlékdíjas közgazdák elemzéseinek centrumába is gyakran került a Fed tevékenysége. A krimiken edződött közvélemény a nem tisztázott hátterű eseményeket igyekezett a maga módján „magyarázni”, szép számmal fogalmazódtak meg konspirációs elméletek. Írásom célja annak vizsgálata, hogy az egyes országok pénzügyi intézményeinek, a nemzetközi pénzügyi szervezeteknek a magatartásában találhatók-e olyan motívumok, olyan mozzanatok, amelyek súrolják a jogszabályok által kijelölt határokat. Másként fogalmazva: szolgáltattak-e okot tevékenységükkel a konspirációs elméletek megfogalmazására?