A hálózatosodás és kooperáció jó gyakorlatai a Baranya megyei nemzetiségi önkormányzatok tevékenységében - Reisz, Terézia (Tudásmenedzsment, 2022)
A PTE BTK HFMI kutatócsoportja a Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési Tudományos Kutatási Program pályázatának támogatásával 2021 szeptembere és 2022 augusztusa között bonyolítja le „Kultúraközvetítés és közösségi élet a Baranya megyei nemzetiségek körében” című kutatását. A szervezeti formára, a működési terület településtípusára reprezentatív kutatás központi kérdése az önkormányzatok kulturális és közösségi tevékenységének vizsgálatára irányul. Az önkormányzati vezetők körében 2021 októberében lebonyolított fókuszcsoportos beszélgetés, továbbá a 30 vezetővel 2021 novembere és 2022 márciusa között készített strukturált interjú adatai arról tudósítanak, hogy a nemzetiségi önkormányzatok tevékenységei igen sokfélék, a törvényi előírásokat meghaladják. Látható az is, hogy a különféle szervezetekhez kötődő kapcsolataik is sajátos rendszerekké épültek ki. Kiterjednek a nemzetiségi és a többségi önkormányzatiság felsőbb országos fórumaira, a megyei és települési önkormányzatokra, a saját nemzetiségük és további más nemzetiségiek civil szervezeteire, a helyi és térségi kulturális-, oktatási intézményekre, a helyi gazdaság aktoraira, valamint a hazai és külföldi testvértelepülések szervezeteire.