Medeek medve, az óriás kiköpött foga és a mézevő elfelejtett dala: metrika, szemantika és adaptációs környezet az információk megőrzésében és elvesztésében - Z. Karvalics, László (Tudásmenedzsment, 2023)
A tanulmány az alábbi kutatói kérdésekre keresi a választ: mitől függ, hogy meddig él egy információ? Képesek vagyunk-e olyan peremfeltéteket (tér, idő, népességszám) azonosítani, amelyek megléte segíti a túlélést, és révükön definiálni tudjuk az információvesztést magyarázó tényezőket is? Találunk-e univerzális mintázatokat a különböző kultúrák által őrzött és újratermelt különböző típusú információk életciklusaiban? Miután számos különleges példát tekintünk át információk egészen hosszú ideig tartó megőrzésére, de gyors elvesztésére is, már levonhatónak tűnik néhány fontos következtetés. Léteznek ugyan mérésműveleteknek értelmet adó helyzetek, de a legtöbb esetben csak valószínűségi kalkulációkkal számolhatunk. Ám ezen felül alapvetően meghatározóak az őrzött/elvesztett információk jelentéstípusai, valamint az ezekre a jelentésekre vonatkozó járulékos mentális tartalmak, amelyek kulturális kódként a változásokhoz való alkalmazkodást segítik. Királyi út és könnyű képlet tehát nincs, de a tárgykör kutatása még sokat izgalmat rejt magában.