Requiem a közgazdasági szaktájékoztatásért - Schiffler, Kitti (Tudásmenedzsment, 2023)
A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatósága évente egy alkalommal támogatja kutatási és/ vagy kreatív alkotási (elsősorban irodalmi) tevékenység folytatását a munkatársak számára. A Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárban régóta foglalkoztat minket a közgazdasági és jogi szaktájékoztatás országos helyzete, módszerei, formái, így a jogi szaktájékoztató kolléganőmmel elérkezettnek láttuk az időt egy átfogóbb felmérésre a nagyobb képzőhelyek könyvtárainak bevonásával. A téma aktualitását jelzi, hogy az egyetemi könyvtárak referensz szolgáltatásairól alig-alig jelenik meg magyar nyelvű publikáció, illetve tudomásunk szerint hasonló jellegű és volumenű kutatás hosszú idő óta nem történt Magyarországon. A kutatás során kevert típusú interjúkat készítettem két nagy képzőhely könyvtárának illetékes munkatársaival, melyek alapján egyértelműen megállapítható, hogy a hagyományos szaktájékoztatás szinte teljesen eltűnt a nagyobb hazai, közgazdaságtudományi képzést nyújtó egyetemek könyvtáraiból. Kijelenthetjük, hogy ezt a fajta szolgáltatást nagymértékben felváltották a célcsoportonkénti felhasználóképzés és kutatástámogatás személyes jelenlétet igénylő és online formái (pl. irodalomkutatási tréningek, adatbázishasználati kurzusok, Academic Writing). A vizsgált könyvtárak megoldásai és saját tapasztalataink nyomán egyértelművé vált, hogy mielőbb szükség van szolgáltatási portfóliónk felülvizsgálatára és hatékonyabb felhasználói igényekhez igazítására.