Könyvtári partnerkapcsolatok kialakítása: Esettanulmány a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár gyakorlatából - Tóth, Máté (Tudásmenedzsment, 2023)
A könyvtári partnerkapcsolatok jelentősége megnőtt az elmúlt évtizedekben. Az együttműködések során az egyes szereplők olyan szolgáltatásokat, kedvezményeket vesznek igénybe a másik fél részéről, illetve kínálnak egymás számára, amely a saját szakmai munkájukat segíti, de annak előállítására nem képesek, az igénybe vételéhez pedig nem rendelkeznek megfelelő erőforrásokkal. A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár szintén számos együttműködést alakított ki az elmúlt két évben közgyűjteményekkel, kulturális, szociális és oktatási intézményekkel, vállalatokkal, civil szervezetekkel és magánszemélyekkel. A tanulmány célja, hogy egy esettanulmány formájában bemutassa ezeket a példákat és a tapasztalatok alapján általánosítható következtetéseket fogalmazzon meg. Az esettanulmányban bemutatott példák alapján a különböző szférák (kulturális, közgyűjteményi, szociális, civil és versenyszféra) szereplői jellemzően más és más típusú erőforrások megosztására törekednek attól függően, hogy az egyes intézmények, szervezetek miből szenvednek hiányt, vagy melyekben bővelkednek. A könyvtár a partnerkapcsolatok megteremtése útján sokkal hatékonyabban és gazdaságosabban betöltheti azt a küldetését, hogy egy alkotó közösség inspiráló közegévé váljon.