A fenntartható fejlődés záloga: kulturális örökségünk védelme rendhagyó helyzetekben - Nagy, Andor (Tudásmenedzsment, 2023)
Az ENSZ egyik legfontosabb, ma is érvényes programja a Világunk átalakítása: Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 címet viseli. Közgyűjteményi, és kiemelten könyvtári szempontból is igen jelentős dokumentum született, így a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége még a kiadás évében, 2015-ben megjelentette Könyvtárak a Világunk 2030-ig Program megvalósításában című útmutatóját. Ahogy az ENSZ Keretrendszere, úgy az IFLA szakértői anyaga is egyértelművé teszi, hogy a fenntartható fejlődés, és azzal összefüggésben a társadalmi és környezeti problémák megoldása nem lehetséges az információhoz való hozzáférés hiányosságainak megszüntetése, az általános műveltség emelése, és a világunk kultúrájának és szellemi örökségének megőrzése, hozzáférhetővé tétele nélkül. A jelen tanulmány alapját képező kutatás primer és szekunder forrásokat felhasználva feltárja, hogy melyek azok a sokszor előre nem látható veszélyek, amelyek történelmünk során újra és újra kulturális örökségünk egy-egy szeletének lemorzsolódását okozzák. A tanulmány ezeket a veszélyeket négy kategóriába sorolja, és bemutat néhány fontos törekvést, amelyek célja megelőzni kulturális örökségünk lassú pusztulását.