Nagykanizsai kultúraközvetítő intézményekben dolgozó alkalmazottak kulturális fogyasztási szokásai - Kománovics , Alexandra (Tudásmenedzsment, 2023)
Jelen tanulmány célja, hogy bemutassa az öt vizsgált nagykanizsai kultúraközvetítő intézmény dolgozóinak kultúrafogyasztási szokásait. A kutatásból megtudható, hogy a dolgozók elégedettek-e a városban elérhető kulturális szolgáltatásokkal és azokat igénybe veszik-e, illetve részt vesznek-e a saját és a többi kultúraközvetítő intézmény programjain. Két hipotézist határoztunk meg: H1: Az öt vizsgált intézmény alkalmazottjai azért nem járnak szívesen a saját és a többi intézmény rendezvényeire, mert kevés szabadidejük van és túlságosan leterheltek. H2: Az öt intézmény dolgozóinak vizsgált köre szívesebben jár el más városba kulturális célzattal azért, mert nincsenek megelégedve a város kulturális kínálatával. Rétegzett mintavételi eljárást alkalmazva, három csoport kialakítását követően véletlenszerű kiválasztással 30 strukturált interjút vettünk fel 2022 őszén. Kiderült, hogy a vizsgált interjúalanyok kevés szabadidő lévén is szívesen látogatják a saját és a többi intézmény programjait, a legjobban a színházi előadások és a koncertek iránt érdeklődnek. A visszalátogatás egyik oka, hogy többen a munkájukra hobbiként tekintenek, a másik pedig, mert közös program a kollégákkal. A válaszadók nagy része mindent összevetve elégedett Nagykanizsa kulturális kínálatával, mégis szívesen utazik el más városokban egy-egy kulturális műsorért, ugyanakkor innovációs javaslatokat is megfogalmaztak. A kutatás eredménye hasznos lehet az öt vizsgált kultúraközvetítő intézmény statisztikai adatbázisának bővítésére, illetve a kulturális szolgáltatások fejlesztésére. Az országos statisztikához is hozzájárulhat, ezzel segítve a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai munkáját.